понедељак, 8. април 2013.

Уништење природе постаје „Национални значај“

Држава Србија је коначно успела да легализује све своје активности. Од 2013. године изградња скијашке инфраструктуре је проглашена пројектом од „Националног значаја“. Тиме је предузећу Скијалишта Србије дозвољена изградња скијалишне инфраструктуре у 2. зони заштите на Копаонику и Старој планини.

И док се капацитети са постојећих 2000 истовремених скијаша подигну на нешто више од 40000 у првој фази изградње око Бабиног зуба, питамо се да ли ће тамо остати бар мало места за природу?

Срамну одлуку можете погледати овде. Сматрамо да је ово само још један у низу доказа да врх наше државе ради искључиво у свом интересу, без поштовања основних начела и закона. Подсетимо на смену Лидије Амиџић, измене Закона о заштити природе и манипулацију са постојећим прописима и решењима.

2 коментара:

  1. Nema opravdanja! Sramota!!!
    Samo da su se dogovorili sa kompetentnim ljudima kakvo rešenje može da što manje utiče na prirodu regiona!

    ОдговориИзбриши
  2. “Razvoj civilizacije i industrije uvek se pokazuje tako aktivnim u uništavanju šuma, da sve što se čini za njihovo očuvanje i razvoj potpuno je beznačajno.”
    Karl Marks (Karl Marx, 1818-1883), “Kapital” (Das Capital, 1867)

    Mi smo već učinili nepovratno (za vreme našeg života) oštećenje tla, vode, vazduha i životnih oblika na Zemlji.

    Više od 75% obradivog tla, koje je postojalo, pre nego što su Evropljani prvi put kolonizovali Ameriku, je sada uništeno, i učinjena su velika oštećenja vodenog ciklusa sečom naših šuma. U ovom poglavlju analiziraćemo to pitanje i videti šta to znači za našu budućnost.
    Ostatak texta mozete procitati na http://zivetisaprirodom.blogspot.com/2013/05/znacaj-suma.html

    ОдговориИзбриши